Marchiol menu
englishitaliano

Strokovni članki

ELETTROEXPO 2018

19. Edizione

Elettroexpo è uno dei più importanti eventi firmati Marchiol: la prima fiera di settore realizzata in Italia che, dal 1983, fa convergere i marchi leader per promuovere i prodotti e presentare le novità del mercato.

Tre giornate ricche di incontri per scoprire le ultime tendenze, apprendere l’uso delle innovazioni tecnologiche, approfondire la conoscenza dei servizi e della multiforme identità Marchiol.

 

20180906_144502DSC_0932DSC_1560

LOR-ISOCOAT

Izolacijska odeja LOR-ISOCOAT preprečuje segrevanje okolice

Nov produkt tega proizvajalca je posebna izolacijska odeja LOR-ISOCOAT (Slika 1), ki se uporablja predvsem za zmanjševanje vpliva toplotne energije na ostale dele naprave in na okolico. LOR-ISOCOAT dovoli varno delo, zaščiti pred visokimi temperaturami tako ostale dele stroja kot tudi, ljudi pred dotikom vročih delov.  

Uporablja se tudi za izolacijo objemnih grelnikov (ne glede na velikost), ventilov, vročih delov motorjev in rezervoarjev z vročo vsebino.
LOR-ISOCOAT zmanjša porabo energije za 30 % in nudi optimalno termično izolacijo. Odeja je nestrupena in negorljiva ter ohranja svoje karakteristike kljub visokim temperaturam. Grelci, odeti z odejo LOR-ISOCOAT, imajo zaradi manjšega števila vklopov in izklopov daljšo življenjsko dobo. Cilinder z grelcem se segreje prej, temperatura pa je na celi površini cilindra enaka.
Odeja je sestavljena iz posebne tkanine iz steklenih vlaken na zunanji strani in notranje izolacije iz steklenih vlaken za temperature do 500 °C. Debelina je 18 mm. Zahvaljujoč fleksibilni zgradbi je montaža odeje na grelce enostavna in hitra. Ob naročilu je potrebno navesti dolžino in širino odeje.  

izol. odeja

Slika 1: Izolacijska odeja LOR-ISOCOAT.      

 

graf  

Slika 2: Graf kaže porabo električne energije z in brez odeje LOR-ISOCOAT. Kot je razvidno iz grafa, uporaba LOR-ISOCOAT zmanjša porabo električne energije za 30 %.  

Proizvajalec Lorenzoni je izvedel primerjavo porabe električne energije za gretje cilindra za brizganje plastike z LOR-ISOCOAT odejo in brez nje. Uporabil je cilinder premera 120 mm in dolžine 940 mm, moč grelnega sistema 10.000 W ter čas preizkusa 22 h. Strošek nakupa treh kosov izolacijske odeje LOR-ISOCOAT tip Z66 (dimenzij 120 mm x 300 mm) je 177 €.
V času 22 h je grelenik brez odeje LOR-ISOCOAT porabil 103 kWh, z odejo pa 71,5 kWh (Slika2). Poraba energije na uro brez LOR-ISOCOAT je bila 4,67 kWh, poraba energije na uro z LOR-ISOCOAT pa je bila 3,25 kWh. Razlika porabe na uro je 1,42 kWh. Cena 1 kWh energije znaša 0,115 €. Torej na mesečni ravni privarčujemo (1,42 kWh x 170 h) 241,4 kWh, kar ob ceni 65 €/MWh pomeni 15,69 €.

 

Kot vidimo, je mesečni prihranek 15,69 €. Strošek investicije se povrne prej kot v letu dni. Z uporabo odeje LOR-ISOCOAT se poveča temperatura na površini grelnika, zato se priporoča zmanjšanje nazivne moči le tega.